Vanliga frågor och svar

Frågor och svar

Är man ny inom boxning kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter. Vi har därför sammanställt en lista med vanliga frågor och svar kring köp och användning av boxningshandskar. Förhoppningsvis kommer de till nytta.

Bör jag köra med kardborre eller snören?

De flesta använder kardborre vid träning och snören vid tävling. Många anser att snörade handskar sitter bättre överlag, men nackdelen är att det krävs hjälp från någon med att knyta dem ordentligt. Således kan det bli besvärligt under träning med snören – men bra under tävling.

Mina handskar luktar mycket. Vad ska jag göra?

Många väljer att ha två par boxningshandskar och varva dem. Till exempel kan man träna en vecka med det ena paret, och nästa vecka med det andra. Under tiden man inte tränar med ett par bör de luftas ordentligt. På så vis känns de fräschare att ta på sig vid nästa tränings- eller tävlingstillfälle.

Hur ska boxningshandskarna egentligen kännas?

På startsidan skriver vi en del om att boxningshandskarna ska kännas bra och bekväma att ha på sig, även om händerna är lindade under dem. Detta samtidigt som de sitter åt bra runt handlederna. Därtill kan du tänka på att fingertopparna ska nå toppen av handsken samtidigt som det är lätt att knyta näven. Handskarna ska inte tvinga dina händer till en särskild form eller ställning.

Vidare ska det absolut inte göra ont när du slår, då de just är till för att skydda dina händer. En boxningshandske som inte gör detta har liksom tappat sin funktion. Se till att boxningshandskarna känns bra!

Bör jag välja äkta eller konstgjort läder?

De som tränar boxning seriöst väljer i nästan alla fall boxningshandskar av äkta läder. Detta eftersom de helt enkelt håller bättre. Boxning som sport utsätter handskarna för oerhört mycket påfrestningar, så det gäller att handskarna kan stå pall. Med det sagt är det även vanligt med handskar i konstgjort läder, men då är det ofta fråga om användning för träning eller lek för mindre barn.

 

jonbar